Ralph Jaarin tarinoita Elämästä ja ihmisistä...

Sukuni Jaari-Jankeloffien lyhyt tarina

  • Ruben Jaari Pukevassa.
    Ruben Jaari Pukevassa.

Kerronpa tällä palstalla sukuni ja omia vaiheitani osana aikamme historiaa:

JANKELOFF-SUKU on tullut Suomeen Venäjältä , myöhemmin Puolan puolelta 1800-luvun lopulla.
Tällöin mooseksenuskoiset Venäjän armeijan soturit saivat oikeuden asettua Suomeen täysinpalvenneina veteraaneina.
Samuel Jankeloffilla oli 4 poikaa: Sender, Ruben, Fajo ja David.


Sender työskenteli suuren osan elämästään Amerikassa.
Ruben perusti Kappa-Keskuksen, josta myöhemmin kehittyi kuuluisa muotitavaratalo Pukeva.
Fajo loi vaatetustehdas Mallion ja oli myös etevä purjehtija.
Nuorin veli David edusti juutalaista perinnettä (hän säilytti sukunimen Jankeloff) ja sionismia toimien mm. Suomen Sionistiliiton pitkäaikaisena puheenjohtajana.

Taidekin oli suvussa edustettuna, sillä Sari Jankelow, Samuel Jankeloffin sisko, oli aikanaan kuuluisa tanssitaiteilija ja hänellä oli myös tunnettu tanssikoulu.

Oman kansainvälisen leimansa Jaarin suvulle antoi Irene Jaari (o.s. Friedländer), jonka Ruben kohtasi Jurmalan hietikoilla lähellä Rigaa juuri ennen maailmansodan syttymistä. Häitä vietettiin maailmansodan alkamispäivänä 3.9.1939.

Myöhemmin Hitlerin joukot tuhosivat koko Friedländerin perheen lukuun ottamatta Irenen veljeä Juliusta sekä joitakin Palestiinaan paenneita sukulaisia.


Irene Jaari oli kyvykäs, tarkka ja vaativa liikenainen, jolla oli myös muotisilmää. Hänellä oli merkittävät ansiot Pukeva-Kappakeskuksen kehittämisessä vaikka Ruben tietysti oli laivan kippari.
Kappa-Keskus oli perustettu jo 1933 ja samoihin aikoihin suurin osa suvusta muutti nimensä Jankeloffista Jaariksi (Ja-ar tarkoittaa hepreaksi metsää).

---------------------

www.jaari.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kiitos mielenkiintoisesta sukutarinasta. Pukeva Kappakeskus on jäänyt mieleeni. Sieltä on monta vaatetta aikanaan ostettu. Se ei jäänyt mieleen pelkästään vaatteistaan vaan mainoksistaan. Olivat melkoisen vetovoimaisian. HS kertoikin miten Pukevan entinen henkilökunta vuosittain kokoontuu yhteen ja laulaa tuttua mainoslaulua. Miten ne jäivätkään helposti mieleen. Tämäkin, joka nyt löytyy HS:stä: ”Pukeva on Kappa-Keskus, liike verraton, kaupunkimme keskustassa, helppo löytää on”. Kaisanimen kadulla.... Pukevan tilalla on nyt Kaisakirjasto. Komea sekin.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002880418.html

On jännittävää miten Suomea on rakennettu. Olen kokoamassa sukulehteä ja sitä tehdessäni ja muutamia kirjoituksia luettuani tuli mieleen miten joillakin suvuilla on pitkä näkyvä putki Suomen tekijöinä. Pidempi kuin vain sata vuotta. Wegelius -suku oli alkuaan pitkään pappissukua, mutta myöhemmin paljon muutakin, ja vaikuttanut merkittävästi täällä. Yhä suvun edustajia on näkyvillä. vaikka sukunimi ei olekaan enää sama. Näistä on tarkoitus saada tietoja lehteen.